System Quality Meat Program QMP. Biuro Certyfikacji COBICO świadczy usługę certyfikacji w Systemie Quality Meat Program QMP, który w  2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało za krajowy system jakości żywności dla mięsa wołowego ( znak RR-OZ-KZ-076-636/08(355)).

System QMP zwraca szczególną uwagę na dobrostan zwierząt, ochronę środowiska oraz wspieranie produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej.

Szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych. Wołowina QMP to nie tylko bardzo zdrowe mięso, bogate źródło białka, witamin, żelaza, cynku i innych wartości odżywczych. QMP gwarantuje wysoką jakość, miękkość i delikatność każdego elementu, w związku z czym stanowi nieograniczone źródło kulinarnych możliwości.

Skąd bierze się wysoka jakość wołowiny QMP? Najważniejszy jest chów w zgodzie z naturą. System QMP to przede wszystkim nacisk na wysokie standardy dobrostanu zwierząt a zasady systemu jakości QMP precyzyjnie regulują każdy etap procesu produkcji:

  • dobór najlepszych ras do produkcji mięsa,
  • pasze wysokiej jakości,
  • wolny wybieg, opieka weterynaryjna i dobrostan zwierząt,
  • kontrolowany wiek uboju,
  • klasyfikacja i selekcja tusz w zakładzie,
  • ścisła kontrola jakości,
  • sezonowanie elementów, które otrzymały certyfikat QMP,
  • pełna identyfikacja mięsa ( szczegółowe infromacje o pochodzeniu na etykiecie).

Certyfikat QMP na etykiecie to gwarancja:

  • zawsze miękkiej i delikatnej wołowiny,
  • sprawdzonego źródła mięsa,
  • szybkiego przygotowania,
  • doskonałego smaku i satysfakcji z sukcesu kulinarnego.

Standardy Systemu QMP dotyczą całego procesu produkcji mięsa wołowego, począwszy od hodowli do otrzymania gotowego produktu dla klienta. System zwraca szczególną uwagę na dobór ras bydła na najlepsze mięso oraz staranny proces pakowania i znakowania. Dzięki zachowaniu i przestrzeganiu założonych zasad, wołowina z certyfikatem QMP dostarczana dla klienta charakteryzuje się kruchością, soczystością, powtarzalną smakowitością niezależnie od regionu, z którego pochodzi.

Przystąpienie do QMP będącego systemem mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości jest dobrowolne. System skierowany jest dla producentów bydła mięsnego, wytwórców pasz, przewoźników żywca, przetwórców mięsa, a jego uczestnicy poddają się kontroli niezależnej jednostki certyfikującej. Aby oszacować ekonomiczny aspekt uczetsictwa w programie QMP można użyć przygotowanego przez właściciela systemu KALKULATORA KORZYŚCI QMP.

Wszyscy uczestnicy Systemu QMP (hodowca, przetwórca, producenci pasz i firmy transportowe) zobowiązani są do przestrzegania zasad opisanych w wymaganiach systemowych.

Certyfikacja. Wszyscy zainteresowani certyfikacją powinni znać wymagania systemu, w których szczegółowo opisano wytyczne do spełnienia w procesie certyfikacji.

PLAN KONTROLI ZDROWIA BYDŁA - dokument wymagany przez Właściciela systemu. Musi być aktualizowany co rok, a wystarczy go pobrać, wydrukować i uzupełnić w porozumieniu z lekarzem weterynarii opiekującym się stadem.
 

 

Dokumenty zgłoszeniowe - Szczegółowy tryb postępowania w prowadzonych procesach certyfikacji opisany jest w poniżej zamieszczonych dokumentach.