Rolnictwo Ekologiczne
Program certyfikacji PC-10 "PRODUKCJA EKOLOGICZNA" opisuje szczegółowy tryb przebiegu procesu certyfikacji.
Producent lub grupa producentów rozpoczynający działalność (lub aktualizujący dane tam zawarte) w rolnictwie ekologicznym, powinni przesłać do Kiwa COBICO wypełniony i podpisany formularz Zgłoszenia działalności w rolnictwie ekologicznym wraz z Umową o świadczeniu usług certyfikacyjnych w programie produkcji ekologicznej oraz Wniosek o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolnego wraz z wymaganymi załącznikami. Na podstawie kompletu prawidłowo wypełnionych dokumentów następuje rejestracja w systemie rolnictwa ekologicznego. Złożenie w/w dokumentów oznacza, że od tego momentu objęci są Państwo systemem kontroli na podstawie aktualnych przepisów prawa.oraz że udostępniają Państwo swoje gospodarstwo do kontroli. Obowiązkiem rolnika jest poddawanie gospodarstwa corocznej kontroli przez BC COBICO oraz gospodarowanie zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego oraz Dobrą Praktyką Rolną.Okres przestawiania trwa przynajmniej 2 lata, a w przypadku upraw wieloletnich tj. sadów oraz plantacji jagodowych 3 lata. Gospodarstwo rolne podlega co najmniej raz w roku - w terminie uzgodnionym z posiadaczem gospodarstwa - kontroli przeprowadzonej pod kątem przestrzegania zasad rolnictwa ekologicznego. Kontrolą objęte są gospodarstwa w okresie przestawiania jak i gospodarstwa posiadające już certyfikat (certyfikat wydawany jest na 1 rok i należy go corocznie odnawiać). Z ogólnej liczby gospodarstw będących pod kontrolą w danym roku około 5% zostaje skontrolowanych na zasadzie dodatkowych, doraźnych i nieodpłatnych kontroli bez uprzedniego powiadomienia posiadacza gospodarstwa rolnego.
Producent lub grupa producentów rozpoczynający działalność w rolnictwie ekologicznym, powinni przesłać do COBICO wypełniony i podpisany formularz "ZGŁOSZENIE DZIAŁALNOŚCI, O KTÓRYM MOWA W ART.34 ROZPORZĄDZENIAPARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2018/848" - również w przypadku zmian w danych zawartych w pierowtnym zgłoszeniu.
Zgodnie z art. 34 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 przed wprowadzeniem wszelkich produktów do obrotu jako „ekologiczne” lub „w okresie konwersji” lub przed okresem konwersji podmioty oraz grupy podmiotów, o których mowa w art. 36, produkujące, przygotowujące, dystrybuujące lub przechowujące produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji, które przywożą takie produkty z państwa trzeciego lub je wywożą do państwa trzeciego lub które wprowadzają takie produkty do obrotu, zgłaszają swoją działalność właściwym organom państwa członkowskiego, w którym prowadzona jest ich działalność oraz w którym ich przedsiębiorstwo podlega systemowi kontroli.
Na podstawie art. 34 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 podmioty, które sprzedają opakowane produkty ekologiczne bezpośrednio konsumentowi lub użytkownikowi końcowemu są zwolnione z obowiązku powiadamiania (w/w zgłoszenia) oraz z obowiązku posiadania certyfikatu, pod warunkiem że nie produkują, nie przygotowują ani nie przechowują do celów innych niż związane z punktem sprzedaży lub przywozem takich produktów z państwa trzeciego ani nie zlecają podwykonawstwa tych czynności innemu podmiotowi.
Wniosek z wymaganymi załącznikami
Umowa o świadczeniu usług certyfikacyjnych w programie produkcji ekologicznej oraz pozostałe załączniki i formularze.
Rolnictwo ekologiczne – (organiczne, biologiczne) - to system gospodarowania, w którym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Rolnictwo to charakteryzuje się produkcją w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Traktowane jest jako sposób życia w symbiozie z przyrodą, a cele ekologiczne dominują nad ekonomicznymi.
Uprawa roślin to właściwy płodozmian uwzględniający rośliny strukturotwórcze i zwiększające zawartość materii organicznej w glebie (np. rośliny motylkowe), przykrycie powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres w roku poprzez stosowanie m.in. wsiewek, międzyplonów i poplonów, nawożenie organiczne nawozami wytworzonymi w gospodarstwie (kompost, obornik, nawozy zielone) pozwalające utrzymać żyzność gleby, nawożenie mineralne ograniczone do mączek skalnych, odchwaszczanie mechaniczne i bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, wykorzystanie agrotechnicznych metod walki z chorobami, szkodnikami poprzez stosowanie odpowiedniego następstwa i sąsiedztwa roślin, stosowanie preparatów biologicznych i wyciągów roślinnych, stosowanie ekologicznego materiału siewnego i nasadzeniowego.
Chów zwierząt to utrzymywanie odpowiedniej powierzchni pomieszczeń gospodarskich i zapewnienie dostępu do wybiegów i chowu pastwiskowego. Nie należy przekraczać maksymalnej obsady 1,5 DJP/ha (170kg azotu/ha) i stosować żywienie oparte na wykorzystaniu pasz wytworzonych metodami ekologicznymi. Zabronione jest profilaktyczne stosowanie alopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych i antybiotyków. W szczególnych przypadkach za zgodą jednostki certyfikującej dopuszczalne jest leczenie zwierząt przy zastosowaniu powyższych środków na odpowiedzialność lekarza weterynarii.
Wolno stosować:
- środki ochrony roślin zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym,
- nawozy i środki poprawiające właściwości gleby zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym, produkty naturalne (inne niż nawozy i środki poprawiające właściwości gleby),
- nasiona oraz materiał siewny i wegetatywny materiał rozmnożeniowy kwalifikowany wyprodukowany metodami ekologicznymi przez zatwierdzonych dostawców.
W przypadku braku w Wykazie PIORiN dostępnego ekologicznego materiału siewnego, nasion lub wegetatywnego materiału nasadzeniowego, którym zainteresowany jest rolnik prowadzący produkcję ekologiczną, może on wystąpić z WNIOSKIEM do WIORiN (właściwego ze względu na siedzibę albo miejsce zamieszkania wnioskodawcy) o pozwolenie na zastosowanie materiału (konwencjonalnego) niewyprodukowanego metodami ekologicznymi.
Nie wolno stosować syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO), pasz przemysłowych, promieni jonizujących.
Zyski wynikające z założenia gospodarstwa ekologicznego:
- Uzyskanie znaku towarowego “produkt rolnictwa ekologicznego”.
- Prawo do sprzedaży produktów rolnictwa ekologicznego po wyższych cenach ze względu na ich jakość.
- Dodatkowe dopłaty do użytków rolnych.
Aby sprawnie prowadzić gospodarstwo oraz być przygotowanym na kontrolę COBICO proponujemy ponizsze szablony: