Laboratorium
Obecnie około 98% wszystkich rodzajów produktów spożywczych oferowanych na rynku wymaga opakowania. W przypadku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a więc również opakowań i materiałów opakowaniowych obowiązuje zasada odpowiedzialności producenta za przestrzeganie istniejących przepisów w tym zakresie. Oznacza to, że producenci opakowań, a także producenci żywności, muszą dysponować wynikami badań niezbędnymi do wykazania zgodności materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Wymagania takie determinują między innymi Rozporządzenia UE, Rozporządzenia krajowe, Dyrektywy oraz normy międzynarodowe i standardy.
W Laboratorium badamy opakowania i materiały opakowaniowe metalowe, szklane oraz z tworzyw sztucznych, tj:
- puszki konserwowe
- puszki na napoje
- wieczka łatwootwieralne
- platynki
- pojemniki aerozolowe
- blachy do opakowań i zamknięć metalowych
- opakowania z tworzyw sztucznych
- opakowania szklane
- itp.
Ponadto, w ramach prowadzonych prac Laboratorium dokonuje doboru materiałów do określonych grup opakowań, doboru opakowań do określonych przetworów spożywczych w celu zachowania ich własności w całym okresie przechowywania, wdrażania nowych opakowań i technologii ich produkcji, prowadzenia nadzoru nad procesem produkcji. A ponadto, badania metalograficzne w zakresie oceny kształtu i wymiarów nacięć stalowych i aluminiowych wieczek łatwootwieralnych, jak również pomiary grubości lakieru.
Wykonujemy badania na zgodność z powyższymi wymaganiami/specyfikacjami w zakresie:
Znaczący wpływ na trwałość produktu, jak i bezpieczeństwo jego stosowania ma czystość mikrobiologiczna samego produktu, jak i opakowania mającego z nim bezpośredni kontakt.
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne produktu (a w konsekwencji zepsucie żywności) może mieć miejsce na etapie produkcji, transportu i przechowywania, a jego źródłem może być powietrze, linia technologiczna, człowiek, opakowanie, czy sam surowiec produkcyjny. Dlatego badania czystości mikrobiologicznej powinny być elementem zapewniania jakości, zarówno przez producentów opakowań podczas procesu produkcji, przechowywania i transportu opakowań, jak i w zakładach produkujących i pakujących żywność.
Laboratorium wykonuje badania czystości mikrobiologicznej:
- powietrza w halach produkcyjnych i magazynowych metodą zderzeniową
- opakowań i materiałów opakowaniowych mających bezpośredni kontakt z żywnością
- opakowań pośrednich (służących ochronie samych opakowań bezpośrednich)
Badania wykonujemy w kierunku oznaczenia:
- ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych
- drożdży i pleśni
- bakterii z grupy coli i Escherichia coli.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Art. 3 Rozp.1935/2004) materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością nie mogą być źródłem substancji niebezpiecznych i zanieczyszczeń przekazywanych do produktu spożywczego, a co za tym idzie nie powinny powodować zmian wyglądu, smaku czy zapachu opakowanej żywności w trakcie jej przechowywania.
Wysoka jakość sensoryczna żywności ma ogromny wpływ na stopień akceptowalności produktu przez klienta. Badania metodami sensorycznymi pozwalają szybko ocenić jakość opakowania/żywności używając jednego lub kilku zmysłów. Opinię podczas takich badań wyrażają osoby ze sprawdzoną i potwierdzoną wrażliwością sensoryczną.
W Laboratorium metodami sensorycznymi oceniamy potencjalną możliwość przenoszenia obcych smaków i zapachów z opakowania do żywności
badamy pozostałość rozpuszczalników w powłoce lakierowej puszek metodą wykrywania zapachu
Wyniki takich badań wykorzystywane są w kontroli jakości, podczas testowania nowych produktów,
jak i modernizacji już funkcjonujących (ustalania jakie elementy czy procesy mają wpływ
na produkt). Ponadto są pomocne podczas kwalifikacji dostawców, dzięki możliwości różnicowania produktów na podstawie ich jakości sensorycznej.
Testy przechowalnicze (magazynowe i przyśpieszone - termostatowe)
Dobór materiałów na opakowania przeznaczone dla określonych przetworów spożywczych (woda, piwo, napoje typu soft drink, energy drink itp. oraz dla konserw mięsnych, warzywnych itp.) w celu zachowania ich własności w całym okresie przechowywania.
Testy magazynowe - rzeczywisty czas przechowywania, zgodny z terminem ważności produktu
Testy termostatowe - przyspieszona symulacja warunków rzeczywistych (test szybki)
PUSZKI NAPOJOWE aluminiowe i stalowe
- Pomiar zawartości CO2 i O2 wykonany w tym samym opakowaniu
- Sprawdzenie szczelności wewnętrznej powłoki lakierowej
- Migracja aluminium / Migracja żelaza
- Analiza napoju (pH, kwasowość, przewodnictwo, chlorki, siarczany)
PUSZKI KONSERWOWE/ POJEMNIKI AREOZOLOWE aluminiowe i stalowe lakierowane
- Sprawdzenie szczelności wewnętrznej/zewnętrznej powłoki lakierowej
- Migracja aluminium / żelaza
PUSZKI KONSERWOWE / POJEMNIKI AREOZOLOWE stalowe nielakierowane
- Wizualne sprawdzenie ciągłości powłoki cynowej
- Migracja cyny, żelaza
OPAKOWANIA PET (butelki, puszki) / BUTELKI SZKLANE Z ZAMKNIĘCIEM KORONOWYM (kapslem)
- Wymiana gazowa podczas przechowywania:
- Ubytek dwutlenku węgla CO2, wzrost tlenu O2 - pomiar wykonany w tym samym opakowaniu
Podstawowym wymaganiem stawianym opakowaniom i materiałom opakowaniowym przeznaczonym do kontaktu z żywnością jest ich bezpieczeństwo dla konsumenta.
Zgodnie z Art.3 Rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
"Materiały i wyroby(...)produkowane są zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, tak aby w normalnych lub możliwych do przewidzenia warunkach użytkowania nie dochodziło do migracji ich składników do żywności w ilościach, które mogłyby:
a) stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka; lub
b) powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie żywności; lub
c) powodować pogorszenie jej cech organoleptycznych."
Badanie migracji globalnej - polega na określeniu łącznej masy wszystkich substancji nielotnych uwolnionych z opakowania, w określonych warunkach badania, do płynu modelowego imitującego daną żywność. W badaniu migracji globalnej z materiałów powlekających stosowanych na podłoża nieodporne na działanie kwasu (lakiery na podłożach metalowych, platynki) w celu usunięcia przeszkadzających produktów korozji powstałych w badaniu z 3% kwasem octowym stosujemy dodatkowo ekstrakcję chloroformem.
Badanie migracji specyficznej - polega na określeniu ilości danej substancji, która uwolniła się z materiału lub wyrobu, w określonych warunkach badania, do żywności lub płynu modelowego imitującego daną żywność.
Ocena sensoryczna - polega na ocenie jakości za pomocą zmysłów (przekazywanie obcego smaku i zapachu). Bliższe informację w zakładce „Badania sensoryczne”.
Laboratorium wykonuje badania chemiczne, fizykochemiczne i mechaniczne dla opakowań, tj.
- szczelność powłoki lakierowej metodą elektrochemiczną
- adhezję i odporność powłok lakierowych na bielenie
- obecność środków smarnych w puszkach na napoje
- grubość i twardość (w skali Rockwella) blachy
- oznaczenie wymiarów puszek i wieczek (np. wysokość, parametry podwójnej zakładki, wolna przestrzeń)
- pomiary pH i przewodnictwa
- pomiar zawartości dwutlenku węgla (CO2)
- pomiary zawartości dwutlenku węgla (CO2) i tlenu (O2) w tym samym opakowaniu
- analizę gazów dla opakowań pakowanych w MAP
- odporność litografii na kontakt z potem i śliną przy użyciu symulantów
Badania metalograficzne
- Ocena kształtu i wymiarów pozostałości nacięcia na stalowych i aluminiowych wieczkach łatwootwieralnych
- Pomiary grubości lakieru
Pakowanie produktów spożywczych (mięsa, produktów mleczne, ryby i owoce morza, pieczywo, owoce i warzywa) w atmosferze modyfikowanej lub kontrolowanej znacząco wpływa na przedłużenie okresu ich trwałości i przydatności do spożycia. Zatem zastosowanie odpowiedniej mieszaniny gazowej dobranej w zależności od rodzaju pakowanego produktu jest bardzo istotne.
Laboratorium wykonuje badania analiza składu gazów dla opakowań pakowanych w MAP lub CAP – zawartość O2, CO2, N2
Zawartość N2 wyliczana jest na podstawie ilości O2 i CO2.
Laboratorium Kiwa COBICO Sp. z o.o. posiada Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego Nr AB 086.
Nadrzędnym celem jest spełnianie wymagań naszych Klientów na najwyższym poziomie. W związku z tym w laboratorium wdrożony został System Zarządzania funkcjonujący zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO /IEC 17025. Systemem tym objęto wszystkie obszary działania mające wpływ na jakość świadczonych przez nas usług, a zadeklarowane cele realizujemy min. poprzez:
- terminową i zgodną z wymaganiami jakościowymi realizację usług badawczych,
- systematyczne doskonalenie technik badawczych,
- regularne uczestnictwo w porównaniach międzylaboratoryjnych i badaniach biegłości w celu potwierdzenia kompetencji Laboratorium,
- nadzorowanie wyposażenia badawczo-pomiarowego i zachowanie spójności pomiarowej,
- systematyczne szkolenie personelu w celu podnoszenia i utrzymania kwalifikacji,
- ciągłe doskonalenie Systemu Zarządzania.
Dla osiągnięcia założeń Polityki Jakości zapewniamy, że cały personel jest odpowiednio wyszkolony i kompetentny, świadomy celów jakościowych i zaangażowany w ich realizację oraz zna dokumentację systemu zarządzania i przestrzega jej wymagań w codziennej pracy oraz stale analizujemy skuteczność działania naszego systemu zarządzania oraz podejmujemy działania doskonalące i zapobiegawcze.
Dowodem kompetencji Laboratorium i skuteczności naszego systemu zarządzania są wyniki auditów, przeglądów zarządzania, badań biegłości oraz uznanie i zaufanie ze strony zleceniodawców.
Uczestnictwo w badaniach biegłości poprzez porównania międzylaboratoryjne służy określeniu zdolności laboratorium do kompetentnego wykonywania badań. Cykliczność badań biegłości pozwala na stałe monitorowanie jakości pracy i definiowanie źródeł ewentualnych zagrożeń dla jakości uzyskiwanych wyników. Laboratorium uczestniczy regularnie w porównaniach międzylaboratoryjnych.